начало

България 1944 – 1989 Забранена истина

С този проект показваме досега малко познати факти от историята на България през годините на комунистическата диктатура и наблягаме на различните форми на съпротива, за които до 1989 беше забранено да се говори, а до днес изследването им е затруднено. С нашата изложба искаме да допринесем към паметта и съвестта на свободния свят.


Документален филм за изложбата за политическите жертви на комунистическата система.

видеото е произведено от Ирена Даскалова, TEACH.Co

 

Bulgaria 1944 - 1989


По случай 25 годишния юбилей от създаването на “Възпоменателната библиотека за почит на жертвите на комунизма” през декември 2015 в общината на Берлин бе показана изложбата “Желязната завеса” – България. 

poettering-rotes-rathaus-4-12-15
jubilaeum-rotes-rathaus-4-12-15popiolek-poettering-kaminsky-rotes-rathaus-4-12-15
rotes-rathaus-4-12-15


Четири години след първото представяне, изложбата “България 1944-1989 Забранена истина” продължава своят път из българските градове.
По покана на Областната управа изложбата бе показа в Перник и след дни ще посети град Радомир. На 24 септември 2015 официалното ѝ откриването в този град беше съпътствано от 3-часова конференция, на която взеха участие очевидци, политолози и ученици. Областната управа обяви конкурс за 
ученици за написване на есе по тема “СКРИТОТО МИНАЛО НА БЪЛГАРИЯ – 1944-1989г”.

Pernik-verbotene_wahrheit-1 Pernik-verbotene_wahrheit-2Българо-германски дебат в Европейския парламент в Брюксел, в рамките на международнатаконференция “Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”, беше придружен с откриването на пътуващата изложба “България 1944 – 1989 г. Забранена истина” на 29. януари 2014.


Из словото на Президента на Република България Росен Плевнелиев при откриване на изложбата
“България 1944-1989 Забранена истина”
София, 12 октомври 2012

Надявам се, че посланието на изложбата ще стигне до много хора, до много градове, до много региони, до младите и до старите. Радвам се и ще работя в скоро време България да има музей, който да отдаде почит на жертвите и на репресираните от комунистическия режим и да покаже на младите хора фактите за тоталитарната държава, за нейните институции, за Държавна сигурност, за решенията, които те са взимали, за начина по който са работили.
Затова искам да ви подкрепя, затова днес съм заедно с вас. И разбира се, нека заедно и отговорно да се обърнем към новото поколение, към младите хора на България и да им кажем, че сме готови да вървим напред, че знаем истината за миналото, че не го манипулираме, нито прикриваме. Напротив, ние съзнаваме, че един народ може да бъде силен, единен и да има бъдеще само тогава, когато той познава и уважава миналото си.

sofia-opening